Taktvätt

Håll taket rent med en takbehandling!

Ett rent och snyggt tak är inte bara en estetisk fråga. Att hålla taket fritt från mossa och påväxt är avgörande för att förlänga livstiden på ditt tak. Med vår taktvätt får du ett rent och snyggt tak som håller längre!

Varför är en taktvätt så viktig?

Påväxt på taket kan ha stora konsekvenser för takets integritet och hållbarhet. Mossa, alger och lavar är några av de vanligaste typerna av påväxt på tak. 

  • Påväxten suger åt sig mycket fukt när det regnar och hindrar avrinningen från taket.
  • Lavar och mossa har kraftiga rotsystem som tränger sig in i taket vilket bildar kanaler där vatten kan tränga in i underlaget.
  • Den stora faran med fukt på taket är frostsprängningar under vintern. När temperaturen når minusgrader fryser vattnet och takpannorna spricker. 
  • Påväxt på taket skadar även ytskiktet på takpannorna vilket försämmrar skyddet mot att fukt ska kunna tränga sig in.


Med en taktvätt förhindrar du att fukt samlas på taket och skadar underlaget. Det gör att ditt tak håller mycket längre vilket är bra, både för miljön och för din ekonomi.

Takbehandling av Tegeltak

Takbehandling med Grön-Fri® från 3990:- efter ROT!

För privatpersoner med villa erbjuder vi takbehandlingar med Grön-Fri® från 3990:- efter ROT-avdrag. 

Kontakta oss för en kostnadsfri offert!

Hur går en takbehandling till?

Mossa på tak

Steg 1 Innan en behandling påbörjas insperkterar utföraren taket för att identifiera skador eller svagheter på taket. 

Takbehandling Grön-Fri®

Steg 3 Taket behandlas med Grön-Fri® som tar död på påväxen som växer på taket. Påväxten dör inom 24 timmar men sitter kvar på taket där den bryts ner för att senare spolas bort av regn och vind. 

Ta skrapat från mossa

Steg 2 Mossa och lös påväxt skrapas bort från taket för att säkerställa ett gott resultat. Skulle man låta mossan vara kvar finns det en stor risk att medlet inte tränger ner till ytan på taket.

Grön-Fri®-behandlat Tak

Steg 4 Efter ett tag har du ett tak som återfått sitt nya utseende och håller mycket lägre. Vi rekomenderar att underhållsbehandla det var femte år för att förhindra att ny påväxt etablerar sig

Grön-Fri Expert Logo

Går du i tankar om att installera solceller?

För att få ut det mesta av dina solceller gäller det att taket är i tillräckligt bra skick för att hålla lika länge som panelerna.  För att säkerställa dig att taket är i gott skick kan vi hjälpa dig med en besiktning där vi gör en utvärdering av taket och lämnar rekommendationer på vad du bör göra för att se till att ditt tak är i så gott skick som möjligt. För tak som är äldre än 10 år rekommenderar vi alltid att man utför en takbehandling innan man installerar sina solceller för att skydda mot påväxt.

Visste du att du kan nyttja ROT-avdrag och dra av 30% av arbetskostnaden för en taktvätt?

Som ägare av din villa har du som kund möjlighet till ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden. Bäst av allt är att du slipper krånglet själv. När vi fakturerar dig är ROT-avdraget redan borträknat så du slipper betalar mer än vad du behöver. När vi fått in betalningen skickar vi in ansäkan till Skatteverket och du får beloppet förifyllt i din inkomsstdeklaration.

Taktvätt - Takbehandling - Halmtak

Är det bara vanliga takpannor som kan behandlas ?

Påväxt går att hitta på alla typer av tak, vissa typer är mer beständiga än andra men med tiden får påväxten alltid fäste. En av de störsa fördelarna med en takbehandling är att den är väldigt mångsidig. Det går att behandla nästan alla tak och det ger ett gott skydd mot påväxt.

Ett av de mer unika tak vi haft i uppdrag att behandla är ett halmtak i nordöstra Skåne, och visst blev det bra!

Passa på att rengöra hängrännorna!

När mossa och anndra föroreningar släpper från taket samlar de sig ofta i hängrännorna. Där förmultnar löv och mossa och blir med tiden till jord, den jord och påväxt som ligger samlad i hängrännorna suger åt sig mycket fukt och förhindrar avriningen vilket gör att hängrännorna inte längre fyller sin funktion. Det kan skada både hängrännonra och huset i sig då vattnet inte leds bort som det ska. Givetvis hjälper vi dig rengöra hängrännorna när vi utför en takbehandling med det kan vara bra att göra det varje år för att förhindra att det uppstår skador.

Smutsig hängränna - Mossa - Jord
Ränsad hängränna

Har du frågor eller är du intreserad av en kostnadsfri offert?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

 
 
 
 
E-post
Telefon
 
 
Jag godkänner att VLK SoftWash AB hanterar mina personuppgifter enligt GDPR.